Sommaren i ett nötskal

2016I måndags började jag skolan igen efter ett långt och skönt sommarlov. Ett sommarlov som tog slut innan det hann börja. Men ett bra sådant i alla fall.
 
Nu börjar mitt tredje och sista år i gymnasiet och jag har bestämt mig för att det också ska bli bra. 
Men före vi ställer in oss på skolarbete och vardag vill jag ännu ta upp sommarens höjdpunkter i ett inlägg.
 
~ Jobb.
Största delen av min sommar har bestått av jobb. De första veckorna jobbade jag på bibban. Lika långtråkigt som vanligt men som tur kunde jag underhålla mig själv med att räkna de återstående uppgifterna i mattakursen jag tentade under min utbytesperiod. Det var ungefär det jag gjorde mina lediga kvällar också. Det, träna och träffa lite kompisar. När det var över hade jag teoriprovet att öva på.
 
~ Norge
Vi åkte på vandringssemester och fick ta del av Norges otroligt vackra natur. Det kommer fler inlägg om den resan, bilder finns så det räcker.
 
 
~ Mera jobb
Fortsatte att jobba efter midsommaren men inte på bibban utan med en helt ny uppgift. Jag skulle nämligen vara ledare på olika läger runt om i Finland. Till det hörde att planera och utföra läger i Helsingfors, på Åland, i Raseborg och i Österbotten. Alla läger hade sin egen charm och alla barn var olika. Men en salig blandning blev det och jag trivdes mycket bra med mitt jobb.
 
~ Renovera köket
Under tiden jag reste runt i Finland rivdes köket här hemma och så småningom kom det nya väggar, golv, skåp och annat man nu har i ett kök. De få dagarna jag var hemma i juli var jag alltså inte hemma eftersom det är ganska svårt att leva i ett hus utan kök. Därför bodde vi under denna tid hos mofa. Så jag sov ungefär 0h i min egen säng under denna månad.
 
 
~ Pieksämäki
När jag var färdig med att hålla läger för barn bar det genast av till Pieksämäki för att bara få vara deltagare på läger istället. Det blev ett lite kortare läger för oss i år men trots det hann vi spela en hel del volleyboll och dessutom, till allas stora förvåning även ta hem andraplatsen i hela lägrets stora volleybollturnering med vårt fina lag OJ.
 
~ Ungdomsläger
Direkt efter finalen tog vi tåget från Pieksämäki till Österbotten där nästa läger gick av stapeln. Då var det dags för ungdomsläger. Som vanligt en härlig gemenskap med trevliga människor. Det går helt enkelt inte att vantrivas där. Samma dag som lägret slutade var det en till volleybollturnering, den här gången med det fancyga namnet The Smashdown. Där tog vi en välförtjänt tredjeplats med laget De Siwa. Här tog volleybollspelandet slut, vilket kändes konstigt efter att ha spelat flera timmar per dag i över en vecka.
 
 
~ Kompishäng
Efter lägret tillbringade jag ännu några dagar i Österbotten. Det blev en övernattning vid Fannys fina villa med några sköna typer, jag våldgästade Wilma för några nätter, vi hade girlsnight hos Edith och jag blev bjuden på 18-årsfest.
 
~ Gotland
Som avslutning på sommaren hälsade jag på fina Lonny som jobbat på Gotland i 6 veckor. Inlägg om det finns nedan.
 
 
 


Medeltidsveckan

2016När jag bokade resan till Gotland visste jag inte att det just den veckan ordnades den årliga Medeltidsveckan där. Men det var ju bara ett plus! Medeltidsveckan lockar varje år en massa människor till den lilla ön för att vara med om en resa tillbaka till Medeltiden.


Många människor som kommer dit ser evenemanget som årets stora höjdpunkt och gör verkligen allt för att se ut som riktiga Medeltidsmänniskor.


Visby är verkligen perfekt plats att ha det på också med den fina gamla muren som fortfarande löper runt staden som kuliss.


Överallt fanns en massa stånd där folk sålde allt från läderbälten till brända mandlar och knäckäpplen.


Det som var så annorlunda med Gotland var att oberonde på vilken kust man befann sig såg man bara vatten överallt. Det fanns liksom inga öar eller någon skärgård överhuvudtaget. 


Här skulle jag inte tacka nej till att ta en morgonlänk då och då.


Utsikten från ett sött litet café i gamla stan.Vart man än såg hittade man människor i egensydda Medeltidsklänningar.


Vi besökte även Europas största glassbar som faktiskt är strandad på Gotland av alla ställen.


Efter ett svårt val, då det säkert fanns över 100 glassorter att välja mellan, blev det till sist en utsökt kaffee latte-glass som vi delade på i Almedalens fina park.
På kvällskvisten blev vi hungriga och beställde varsinn plankmåltid. Lonny tog en oxfilé medan jag testade på en torskrygg.


När kvällen led mot natt bestämde vi oss för att testa på vad Visbys nattliv hade att erbjuda. Det blev dock ingen höjdare då vi ungefär delade dansgolvet med ett gäng 40 plussare... 


En kväll vid Tofta strand

2016I söndags åkte jag iväg på en några dagars resa till Gotland, den lilla ön i Östersjön, utanför Sveriges kust. Orsaken jag åkte just dit var för att hälsa på min fina vän Lonny som jobbat där i en matbutik hela sommaren. Lonny kom sedan med samma flyg som jag tillbaka till Finland  för att hinna tillbringa de sista dagarna hemma innan skolstarten. 

Vi bodde största delen av resan på ett ställe som hette Tofta strandpensionat. Det låg alldeles brevid Tofta strand, en av de större stränderna på Gotland. Det var verkligen jättefint där och om det inte skulle ha blåst så mycket skulle man kunnat sitta där hur länge som helst och skådat solnedgången över havet. 


Redo för kvällen. Här var vi ännu inställda på att gå till strandbaren, en fancy restaurang med havsutsikt och feelis-musik.


Dock hade vi oturen att just den kvällen bli utslängda pga att hela baren var bokad. Så vi fick gå till en närbelägen grill istället. Där jag i alla fall fick en god pizza.


Problemet var bara att den hann bli kall innan Lonny fick sin burgare efter ca 35 minuters (!) väntan... Som inte var riktigt lika väl tillrädd heller.


Eftersom vi inte slapp in till baren bestämde vi oss istället för att gå till närmsta butik och köpa lite picknick för att sedan ha en liten efterrätt att äta och dricka på stranden.Bybutiken hade dock inte världens största utbud så vi fick nöja oss med en 4-pack cider och en chokladplatta att dela på.
Så där satt vi i blåsten och hade det trevligt tills solen sakta men säkert gick ner vid horisonten.